Myanmarese rebellen veroveren mijnen, prijzen van zware zeldzame metalen schieten omhoog

Gepubliceerd op 12 november 2024 om 10:50


De Myanmarese rebellengroep 
Kachin Independence Army (KIA) veroverde op 18 oktober de grootste zware zeldzame metalen mijn van het Myanmarese leger, waarna de prijzen van deze metalen flink omhoog schoten, zo meldt Oilprices.com. Zeldzame zware metalen - ookwel Heavy Metal Earth Elements (HREE) - zijn belangrijk voor de energie transitie, en worden bijvoorbeeld gebruikt in windturbines en Elektrische Voertuigen (EVs).

Myanmar grote producent van zware zeldzame metalen

Maar liefst 50% van het mondiale zware zeldzame metalen aanbod komt uit Myanmar. China is de voornaamste afnemer. Volgens Global Witness is de Myanmarese export naar China de laatste jaren toegenomen van zo’n 10.000 ton in 2018 naar meer dan 40.000 ton in 2023.

Global witness meldt dat de winning van zware zeldzame metalen in Myanmar een sterke negatieve invloed heeft op de omgeving rond de mijnen, en dat de opbrengsten mogelijk de oorlog voeden. Aan de hand van satellietbeelden laat Global Witness zien dat het aantal mijnen zich de laatste jaren uitbreidt. Ook in Laos en Maleisië zoekt de Chinese overheid naar mogelijkheden voor de winning van zware zeldzame metalen.

Ingewikkelde Chinese relaties in Myanmar

China houdt al sinds voor de burgeroorlog in Myanmar relaties aan met zowel de Myanmarese overheid als verschillende etnische rebellengroepen - ookwel Ethnic Armed Organisations (EAOs) - zoals de KIA. Met name EAOs aan de grens, die soms etnische overlap hebben in Chinees grondgebied, probeert de Chinese overheid te beïnvloeden. Conflicten in deze grensgebieden kunnen namelijk problemen opleveren in Chinees grondgebied. Zo ving de Chinese provincie Yunnan in 2012 gedurende periodes van intensieve gevechten tussen rebellen en het Myanmarese leger tienduizenden Myanmarese vluchtelingen op.

Volgens het United States Institute of Peace (USIP) doet de Chinese overheid hard haar best om invloed uit te oefenen op EAOs langs de Myanmarees-Chinese grens. Zo heeft het sterke banden met de Wa, een semi-autonomische staat aan de Myanmarees-Chinese grens, waar Chinees wordt gesproken en wordt gehandeld met de Yuan. De Wa heeft het grootste leger van alle EAOs - geschat op 30.000 soldaten.

Volgens USIP heeft de Chinese overheid geen baat bij intensieve oorlog in Myanmar, maar ook niet per se bij vrede. De onrust in Myanmar geeft Beijing namelijk de mogelijkheid om meer invloed uit te oefenen op het bestuur van het land. Volgens USIP toont de Chinese overheid weinig interesse in coördinatie met andere landen om de vrede in Myanmar te herstellen. Met India, bijvoorbeeld, concurreert het om invloed in Myanmar - al is China hier tot nog toe vele malen actiever in dan de Indiase regering.

 

Bronnen:

Oilprice.com

Global Witness

United States Institute of Peace

The Interpreter

Centre for Strategic & International Studies