De comfort zone is inherent aan de menselijke natuur. Het is een (mentaal) gebied waarbinnen dingen ons bekend zijn. Buiten de comfort zone schuilt onzekerheid; kans op een negatieve ervaringen en falen. De comfort zone is een mentale zone waarbinnen we ons veilig voelen. Dit kan zijn een bepaalde sociale kring, een hobby, een beroep, of zelfs een wereldbeeld.
Tot op bepaalde hoogte is het helemaal niet gek om het gevaar van het onzekere uit de weg te willen gaan, en om zich te waden in het zekere. Dat we ingebouwde angst hebben voor het onzekere, is evolutionair compleet logisch. Tegelijkertijd weten we allemaal dat er in de comfort zone, per definitie, geen vooruitgang ligt. Voor onze persoonlijk ontwikkeling moeten we nieuwe dingen proberen, nieuwe omgevingen ontdekken, en dus het ongemak opzoeken.
Hoe moeilijk of makkelijk het is om de comfort zone uit te stappen, hangt ten eerste af van de noodzaak. Wanneer de noodzaak daar is, is de mens tot veel in staat. Psychologische barrières kunnen in mum van tijd verlegd worden. Échte noodzaak doet zich in het dagelijks leven echter steeds minder voor.
Daarnaast hangt het af van hoe nabij de comfort zone is. En tegenwoordig is die nooit verder dan de eigen broekzak. Het beroep dat via onze telefoons op ons instinctieve brein wordt gedaan, wordt almaar sterker. Techbedrijven worden almaar vernuftiger in het uitvogelen van wat ons aanspreekt – niet op rationeel, maar op instinctief niveau – of het nou gaat om producten en diensten, of content.
De huidige economische vooruitgang is grotendeels gestoeld op het verkopen van gemak. Want dat is hoever de rijkste landen zijn in hun ontwikkeling. Zo ver dat de kernvraag van de commerciële wereld is geworden tot: hoe kunnen we het leven van mensen nóg gemakkelijker maken? De aller knapste koppen der aarde worden door Apple, Google en Meta fortuinen toegeschoven om deze vraag aan te vallen, met als resultaat software programma op software programma waarmee we via onze telefoon alles net even wat beter en sneller kunnen regelen, en waarmee nóg nauwkeuriger ons instinctieve brein wordt bediend.
Er is bijna niks meer dat niet via een app of website geregeld kan worden. Bijna niks meer waarvoor we nog de deur uit moeten of überhaupt een mens van vlees en bloed aan moeten spreken. De kans om geconfronteerd te worden met onbekende stimuli slinkt tot een minimum.